Účinky Pestreca
Pestrec mariánsky obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa v bežne konzumovaných potravinách vyskytujú len zriedka. Bez nich sa však nedokážu vstrebať niektoré vitamíny a minerály. Práve týmto výrazne ochudobňujeme svoj organizmus o zdraviu prospešné zložky, čo sa neskôr prejaví ako rýchlejšie stárnutie, náchylnosť k chorobám či obezita. Ďalšími dôležitými zložkami sú bielkoviny, vláknina, silice, flavonoidy, silybín, silymarín, tyramín, histamín, sacharidy a síra a je aj silný antioxidant. Využíva sa úspešne pri otravách v dôsledku intoxikácie alkoholom, drogami, priemyselnými chemikáliami alebo hubami. Taktiež aj pri žltačke, mononukleóze a rôznych iných poškodeniach pečene. Podáva sa i po chemoterapii a regeneruje pečeňové bunky.
Využitie Pestreca
Pestrec je veľmi vzácna bylinka. Prospešná je pri množstve zdravotných problémov, či už vážnejších ochoreniach, alebo aj ako prevencia. Pestrec znižuje cholesterol, harmonizuje krvný tlak, detoxikuje a posilňuje pečeň, odstraňuje tráviace poruchy, podporuje obnovu pečeňových buniek, zlepšuje trávenie a spravideľňuje vylučovanie, čistí črevný trakt, chráni pečeň pred škodlivými účinkami farmaceutických liekov, pomáha pri cirhóze, hepatitíde, endometrióze, napravuje sliznicu maternice, chráni žily a cievy a podporuje tvorbu enzýmov. Využíva sa pri chronických chorobách pečene a žlčníka, pri obnove tkaniva pečene, žlčníkových kameňoch, chorobách sleziny, hemoroidoch (zlatej žile) ako obklad, vredoch predkolenia, gynekologických problémoch, pomáha pri ochorení sliznice maternice, pri neplodnosti, bielom výtoku, ťažkostiach s trávením, pľúcnych ťažkostiach, žltačke a kožných ochoreniach.