Čo je Pestrec mariánsky

pestrec-kruh

Čo je Pestrec

Pestrec mariánsky - drvený je známy aj ako Ostropestrec mariánský, Silybum marianum (L.), Strieborný bodliak, ľud. Kristova koruna. Je to veľmi zdravá bylinka, ktorej pôvod je na Kanárskych ostrovoch. V našom klimatickom pásme sa dá pestovať ako okrasná rastlina. Dozrieva koncom septembra, kedy sa v plode tvorí látka silymarín, ktorá je kľúčom k vášmu zdraviu, pretože pomáha k prečisťovaniu pečene a k regenerácii pečeňových buniek pečeňovej membrány. Pestrec mariánsky je veľmi účinný, pokiaľ bol dopestovaný na miestach svojho pôvodného výskytu (Kanárske ostrovy, Španielsko).

Účinné látky Pestreca mariánskeho

Jeho účinná látka silymarín chráni pečeň, má regeneračné a antioxidačné účinky

Účinná látka Silymarín

Plody Pestreca mariánskeho obsahujú komplex bioflavonoidov nazývaný silymarín, ktorý je ešte silnejším antioxidantom ako vitamíny C a E, čím chráni pečeňové bunky pred jedovatými látkami vyvolávajúcimi zápal pečene. Silymarín zvyšuje odolnosť bunkovej membrány proti prenikaniu vírusových toxínov a hepatotoxických látok, má regeneračné účinky na pečeňové bunky, čo súvisí s jeho schopnosťou podporovať proteínovú syntézu. Obsahuje aj silybín, silydianín, silychristín, menej je taxifolínu, kvercetínu a kempferolu.

Pri čom Pestrec pomôže

Úlohou Pestreca je regenerácia pečeňových buniek pečeňovej membrány. Ak sa dopracujeme k funkčnej pečeňovej membráne, tak zdravotné problémy typu Cirhóza, Steatoza, zlé krvné a pečeňové testy, zväčšená pečeň, zažívacie problémy, problémy so stolicou, kožné ochorenia včetne akné, metastázy na pečeni, stukovatelá pečeň, syndróm vyhorenia, únava, migrény, endometrióza, alergie ale i problémy v črevnom trakte, ako i udržanie si normovanej váhy budú minulosťou. Pestrec má nesmierne významný prínos pre náš organizmus, je to silný antioxidant, čo znamená, že spomaľuje starnutie a bráni vzniku civilizačných ochorení.

Ďalšie účinné látky

20 - 30% tvorí olej s vysokým obsahom kyseliny linolovej - 60%, olejovej - 30 %, s tokoferolom - 38 mg v 100 g. Okrem toho sa tu nachádzajú biogénne amíny (tyramín a histamín), aminokyseliny (významný podiel zástupcov s obsahom síry), sacharidy (glukóza, fruktóza, pentóza), 
steroly a sliz. Veľkým prínosom Pestreca je obsah nenasýtených mastných kyselín, bez ktorých nie je vstrebateľnosť niektorých vitamínov a minerálov. Ochudobnená krv o tieto zložky spôsobuje takzvané civilizačné ochorenia.

Ako Pestrec pripravovať

Pri nesprávnej príprave Pestreca sa znehodnocuje jeho účinná látka silymarín a všetky jeho pozitívne účinky na náš organizmus sú tým znegované. Využitie rôznych mlynčekov (na kávu) nie je vhodné. Pri tejto úprave totiž vzniká teplo, ktoré poškodzuje látku silymarín, ktorá je pre regeneráciu pečeňovej membrány veľmi dôležitá. Nie sú vhodné ani zápar, či iné úpravy, ako príprava čajov a vyluhovanie, prípadne luhovanie v alkohole. Tieto spôsoby prípravy totiž znehodnocujú silymarín. Rozdrvenie v mažiari a podobné metódy negatívne ovplyvňujú vstrebateľnosť silymarínu do tela a zdravotný prínos užívania Pestreca je tak nízky.

Presvedčte sa o priaznivých účinkoch Pestreca mariánskeho sami

OBJEDNAŤ PESTREC MARIÁNSKY